Można odnaleźć informacje, iż rabarbar na całym świecie uznawany jest za warzywo, a wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się do grupy owoców. Wszystko to za postanowieniem sądu w Nowym Jorku, który w 1947 r. uznał, że skoro produkuje się z niego konfitury – musi być owocem.
Jak go jeść?
Rabarbar to bylina rosnąca w ziemi, której jadalną część stanowią łodygi, pozbawione trujących liści. Roślina ta osiąga nawet do 2 m wysokości, jednak zwykle spożywa się mniejsze okazy. Rabarbar ma kwaskowaty, orzeźwiający smak. W miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonego na czerwony, a bardziej dojrzałe łodygi tracą swoją cierpkość i stają się słodsze. Rabarbar można spożywać na surowo, gotować, piec oraz przerabiać na przetwory lub lody. Warto pamiętać, że rabarbaru nie należy gotować w aluminiowych naczyniach, ponieważ metal ten wchodzi w reakcję ze składnikami jego soku.
Jak wybierać?
Rabarbar to warzywo sezonowe. Najsmaczniejsze jest między kwietniem a czerwcem. Kupując rabarbar, należy wybierać łodygi jędrne i twarde, bez mechanicznych uszkodzeń i przebarwień.
Jakie ma właściwości?
W tradycyjnej chińskiej medycynie rabarbar stosowany był jako środek przeczyszczający. Ponadto rabarbar ma właściwości odkażające, antybakteryjne i przeciwzapalne. Ma niski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Niestety, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego hamuje on wchłanianie wapnia i żelaza.
Korzeń rabarbaru stosowany jest do naturalnego rozjaśniania włosów.
Wartości odżywcze w 100 g warzywa:
• Wartość energetyczna – 21 kcal
• Białko – 0,9 g
• Węglowodany – 4,54 g
• Tłuszcz – 0,2 g
Dane: National Nutrient Database for Standard Reference, USDA