Żurek babci

Rodzina Czajków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1. GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.

 

 

KROK 2. PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

 

KROK 3. KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA

Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.

 

 

KROK 4. SERWUJEMY

Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

  • Gość Gość
    304 dni temu
    Barszcz chrzanowy według Karola rewelacja robię odkąd ujrzałem na antenie gorąco polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie