Żurek babci

Rodzina Czajków

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1. GOTUJEMY KIEŁBASĘ

Gotujemy dwa litry wody. Do wrzątku wrzucamy kiełbasę, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i suszone grzyby. Gotujemy 15-20 minut.

 

 

KROK 2. PRZYPRAWIAMY ŻUR MAJERANKIEM

Kiełbasę wyjmujemy i odkładamy na bok. Otrzymany wywar odcedzamy za pomocą sita. Suszone grzyby odkładamy na bok. Do wywaru dodajemy zakwas na żur. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu.

 

KROK 3. KROIMY KIEŁBASĘ, GRZYBKI I JAJA

Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno.

 

 

KROK 4. SERWUJEMY

Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Ag Ag
    97 dni temu
    Nie przejęłam się negatywnymi komentarzami i zrobiłam żurek. Ma-sa-kra.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    98 dni temu
    Breja, Fu!! Zmarnowane składniki tylko, odradzam. Główny błąd to grzyby chyba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    98 dni temu
    Bez śmietany nawet nie zaczynajcie tego robić.
  • Gość Gość
    99 dni temu
    Niestety żurek paskudny. Sam musiałem poszukać przepisu, aby jakoś wyprostować tę breję, która mi wyszła gotując zgodnie z przepisem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    99 dni temu
    Ponawiam pytanie: ile czasu gotować po dodaniu zakwasu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    100 dni temu
    Ile czasu nalezy gotowac po dodaniu zakwasu ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    96 dni temu
    Około godziny.
  • Gość Gość
    100 dni temu
    Czy w lidlu można kupić kiełabse białą

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    100 dni temu
    Tak :)
  • jacko jacko
    124 dni temu
    a czy w lidlu mozna kupic zakwas na zur ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    486 dni temu
    Barszcz chrzanowy według Karola rewelacja robię odkąd ujrzałem na antenie gorąco polecam

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram