Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- dużą patelnię z grubym dnem
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Krok 1: Formujemy kotlety
Ugotowaną kaszę jęczmienną mieszamy dokładnie z mięsem mielonym. Papryczkę chili, ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i dzielimy na mniejsze porcje (wielkości kotleta). Z każdej porcji formujemy placek (na dłoni), nakładamy na środek kawałek sera pleśniowego i sklejamy kotlet tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Płatki kukurydziane kruszymy i obtaczamy w nich przygotowane kotlety. Następnie smażymy je w oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy kawałek wcześniej zmrożonego masła i po roztopieniu polewamy nim kotlety.
Krok 2: Smażymy szpinak z czosnkiem
Suszone pomidory kroimy w drobne paski. Ząbki czosnku siekamy w plasterki i chwilę smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy szpinak, suszone pomidory, gałkę muszkatołową. Całość krótko przesmażamy.
Krok 3: Doprawiamy szpinak skórką z cytryny
Szpinak doprawiamy skórką otartą ze sparzonej cytryny. Danie serwujemy na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
Pyszne klopsiki z mięsa mielonego urozmaicone smakiem delikatnego sosu z papryki i pomidorów, przyprawionego cynamonem.
Tymiankowe pulpety w sosie pomidorowym z masłem orzechowym, podawane z hash browns
Każdy kraj ma swoje pulpeciki, Amerykanie także. Oczywiście nie mogło w nich zabraknąć masła orzechowego...
Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Barszcz biały z kiełbasą
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- Francuskie ptysie serowe
- Kotlety mielone z purée
- Faszerowane pieczarki portobello
- Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Jarski żurek łemkowski
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Wegańska pieczeń z dyni
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Nalewka z głogu
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Suflety z serem munster
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Kurczak po meksykańsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1226 dni temu
Witam Czy zamiast kaszy jęczmiennej i płatków kukurydzianych można zastosować len zmielony?
odpowiedz
1226 dni temu
Do masy na kotlety można dodać mielony len. Mielone siemię lniane sprawdza się również jako panierka, ale będzie ona różniła się od tej przygotowanej z wykorzystaniem pokruszonych płatków kukurydzianych. Uzyskamy mniej chrupiące kotlety. Przy panierce z lnu należy też uważać, by nie przypalić kotletów z wierzchu.
2709 dni temu
Przepis wypróbowany. Do szpinaku dodałam makaron, doprawiając solą oraz pieprzem i wyszło pysznie. Polecam.
odpowiedz
2900 dni temu
Bez soli i pieprzu?
odpowiedz
2899 dni temu
Ser pleśniowy jest słony, dlatego Karol nie dodawał już więcej soli, natomiast ostrości nadaje papryczka chili. Oczywiście, drogi Gości, jeżeli wolisz kotlety bardziej słone i pieprzne, możesz dodać tych przypraw według uznania :)
2952 dni temu
Właśnie jestem po przepysznym obiedzie! Zdecydowanie polecam ten przepis i mam nadzieję jeszcze nie raz do niego wrócić. Ser w kotletach - mistrzostwo, tak samo otarta skórka z cytryny w szpinaku. Mniam! :D
odpowiedz
2960 dni temu
Kotlety naprawdę są delikatne :)
odpowiedz
3002 dni temu
kotlecik spoko, ale sałatka mi mdła wyszła i nie wiem czy to kwestia moich zdolności kulinarnych czy przepisu. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3070 dni temu
Czy ktoś może odpowiedzieć na poniższe pytanie
odpowiedz
3069 dni temu
Drogi Gościu, tak jak odpowiadaliśmy wcześniej - 200 g ugotowanej kaszy :)
3073 dni temu
200g kaszy ważonej przed czy po ugotowaniu?
odpowiedz
3073 dni temu
200 g ugotowanej kaszy :)
zobacz wszystkie