Rodzinne przepisy - Zupa wegetariańska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Krem z brązowych pieczarek z gremolatą
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.


Zupa krem z dyni z kurkumą i salsą pomidorową
Zupa krem z dyni z lekko azjatyckim akcentem w postaci kurkumy, curry i sosu sojowego w połączeniu z pomidorową salsą to prawdziwa eksplozja smaków. Przekonaj się, jak proste jest jej przygotowanie dzięki termorobotowi MC Smart.


Zupa jarzynowa z lanymi kluskami
Pełna warzyw i rozgrzewająca zupa jarzynowa z brokułem, fasolką i dodatkiem aromatycznej kurkumy. Wypróbuj ten przepis z klasycznymi lanymi kluskami i w pełni wykorzystaj możliwości termorobota MC Smart.


Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Regionalna kartoflanka
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
Szukasz pomysłu na zupę? Sięgnij po przepis Kingi na rozgrzewający krem z kalafiora z wyjątkowym dodatkiem – masłem orzechowym.

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.

Zupa szczawiowa
Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.


Prosta zupa z kaszą gryczaną
Bogata w warzywa domowa zupa z kaszą gryczaną jest niesamowicie prosta w przygotowaniu! Przepis na nią zawsze warto mieć pod ręką, by przygotować szybki i pożywny obiad.

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Kremowa zupa tortellini
Fantastyczna, kremowa i treściwa zupa z małymi pierożkami tortellini. Bogata w warzywa i pełna aromatu podbije serce każdego, kto jej spróbuje!

Sprawdź nasze pomysły na wegetariańskie zupy
Być może trudno będzie Wam uwierzyć, że najpopularniejsze zupy, takie jak jarzynowa czy pieczarkowa, można w prosty i szybki sposób przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Jak tego dokonać? Sięgnijcie po przepisy Kuchni Lidla na zupę jarzynową z pastą ziołową lub letnią zupę jarzynową z ciecierzycą albo na zupę z porów i pieczarek z serem pleśniowym. A jeśli ciągle mało Wam inspiracji, to łapcie kolejne pomysły na wegetariańskie zupy Kuchni Lidla. Zaskakujące, jak pod wieloma tradycyjnymi nazwami zup kryją się zupełnie nowe ich wersje! Sprawdźcie, jak przyrządzić:
- wegetariańską zupę pomidorową:
- wegetariańską zupę ogórkową:
- wegetariańską zupę fasolową: śródziemnomorska zupa z ziemniaków i kopru włoskiego
Jak doskonale widać na powyższych przykładach, właściwie każdą zupę, czy to z bardziej znanych warzyw, czy np. z soczewicy albo z batatów i z dyni, uda się przygotować w taki sposób, aby można było ją określić mianem wegetariańskiej. Nawet zupa meksykańska, tradycyjnie przyrządzana z mięsem mielonym, może występować w wersji wegetariańskiej. Należą do nich także mniej popularne dania, takie jak zupa szczawiowa, często serwowana w postaci chłodnika, albo kaszubska zupa z brukwi, która zasmakuje szczególnie entuzjastom kalarepy i rzodkwi. Ich wegetariańskie wersje zaskoczą pozytywnie każdego wielbiciela zup!
Wegezupy – 11 sprawdzonych przepisów
Przyrządzenie wegezupy nie wymaga wielkiego zachodu. Wystarczy zastąpić mięso lub ryby garścią aromatycznych przypraw, a czasami specyficznych dla danej zupy przysmaków, które nadadzą jej odpowiedni smak. O ile przyrządzenie zupy z soczewicy czy też zupy pomidorowej albo ziemniaczanej w wersji wege nie wymaga zbyt wielu umiejętności, to już zupa tajska, meksykańska albo pho, którą można by zaliczyć do potraw wege, stanowi prawdziwe wyzwanie kulinarne. W przypadku zup, w których składnikiem praktycznie zawsze jest mięso, ryby albo owoce morza, godny polecenia jest tofu. I tak oto tym sposobem można zrobić np. zupę miso z warzywami i tofu, a nawet – uwaga – zupę grochową, której prawie że niezbędnym składnikiem jest mięso. A jednak można zjeść grochówkę wege! Przekonajcie się, że ile zup, tyle ich odpowiedników w wersji wege:
- zupa grzybowa
- zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
- zupa z suszonych grzybów
- arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
- zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
- kremowa zupa z pomidorów i pietruszki
- chłodnik z pomidorów i papryki
- zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- zupa jabłkowo-ziemniaczana
- zupa porowo-ziemniaczana