Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy warzywa
Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Krok 2: Dusimy warzywa
Boczek kroimy w kostkę. Wysmażamy na odrobinie oleju przez ok. 3 minuty, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Cebulę, warzywa i ziemniaki podsmażamy na wytopionym tłuszczu oraz pozostałej części oleju. Mieszamy. Dolewamy bulionu, dodajemy liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
Krok 3: Miksujemy zupę
Majeranek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Zostawiamy 1-2 łyżki, resztę dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Liść laurowy wyjmujemy, zupę miksujemy na grubo lub drobno, według uznania. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Podajemy z boczkiem i posypujemy pozostałym majerankiem.
Wskazówka: Zupę można podać z podgrzanymi serdelkami.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z batatów i dyni
Dynia piżmowa, lekko orzechowa, słodkie bataty, a do tego wyrazista kolendra i imbir. Idealne połączenie!
Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!
Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z Chorizo i serem Manchego
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Zupa krem z buraczków
- Bób z boczkiem
- Zupa z cukinii z kurkami
- Zupa dyniowa z imbirem
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Makaron z musem jabłkowym
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Zupa z dyni i jabłek
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Koncentrat bulionu warzywnego
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Czekoladowy torcik z malinami
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
- Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
- Baba ghanoush
- Rolada bezowa z musem truskawkowym
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Makaron chow mein z woka
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Tort „Pavlova”
Komentarze (0)