Chlebek bananowy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • mikser
  • moździerz
  • keksówkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ MASĘ

Pokrojone na kawałki banany blendujemy z napojem ryżowym i kawą. W dużej misce ubijamy jajka z solą, a następnie stopniowo dodajemy cukier. Cały czas miksując, dolewamy masę bananową i olej kokosowy.

KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Dodajemy resztę suchych składników, orzechy pekan rozdrobnione w moździerzu, mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY CHLEBEK

Masę przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut. Kawałki chlebka polewamy syropem klonowym oraz posypujemy mieszanką suszonych bananów, żurawin i kokosa.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Bez prochów i sody Bez prochów i sody
    1494 dni temu
    Zmiłujcie się! Na 150 g mąki aż 2 łyżeczki proszku do pieczenia! Toż w smaku jest to nie do zniesienia :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1799 dni temu
    Chyba z powodu dużej ilości mokrych składników ciasto nie upiekło się, niedopieczony zakalec

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1799 dni temu
    Chlebek bananowy może być odrobinę zakalcowaty przez obecność bananów w cieście :)
  • Gość Gość
    1492 dni temu
    U mnie też tak wyszło, a z innych przepisów z bananami chlebek wychodził ok :(

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!