KACZKA I JABŁKA

AROMATYCZNE MIĘSO W TOWARZYSTWIE SŁODKICH OWOCÓW

Świąteczny klimat zawitał do Kuchni Lidla. W tym wyjątkowym czasie Karol i Darek przygotowują dania, które z pewnością sprawdzą się na bożonarodzeniowym stole. Kucharze proponują potrawy, na które nabieramy szczególnego apetytu, kiedy na zewnątrz panuje mroźna aura. Tak powstały dwa przepisy na kaczkę z rozgrzewającymi przyprawami. A jeśli kaczka, to koniecznie z soczystymi jabłkami. Na samą myśl cieknie ślinka!

Kuźniak i Okrasa doskonale wiedzą, jak łączyć składniki. Darek Kuźniak stawia na prostotę wykonania i pokazuje, że wyśmienitą kaczkę może przyrządzić praktycznie każdy. Kucharz najpierw gotuje ją w korzennym wywarze, a następnie smaży w cieście naleśnikowym. Efekt? Złocista, chrupiąca skórka i delikatne, soczyste mięso. Do pełni szczęścia brakuje tylko karmelizowanych w miodzie jabłek z tymiankiem. Karol Okrasa w tym tygodniu serwuje kaczkę, która wymaga nieco więcej czasu. Całą noc mięso marynuje w winie i przyprawie do piernika, po czym powoli dusi z dodatkiem miodu, suszonych śliwek i majeranku. Danie podaje z aksamitnym sosem jabłkowym oraz glazurowanymi buraczkami.

Inspirujące pomysły najlepszych kucharzy, kusząco niskie ceny w Lidlu i wyjątkowa okazja do spotkań z bliskimi, to chyba wystarczające argumenty, by włączyć kaczkę do świątecznego menu. Skusisz się?

 

Darek Kuźniak

KUCHARZ SERWUJE DANIE IDEALNE NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

Kuźniak i Okrasa przyrządzają świąteczną kaczkę


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!