zobacz film Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami

De Gracia i Gonzalez

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię

Krok 1: Smażymy tortillę

Łączymy składniki marynaty

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wylewamy oliwę w takiej ilości, by warzywa były w całości zanurzone. Dusimy około 15-20 minut (ziemniaki powinny być al dente).

Fuet kroimy w plastry, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka wbijamy do osobnej miski. Delikatnie ubijamy, żeby pojawiła się piana. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Fuet dodajemy do masy jajecznej.

Usmażone ziemniaki z cebulą przekładamy z patelni wprost do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokładnie. Z oliwy, która pozostała na patelni, odmierzamy 4 łyżki i wlewamy je  na czystą patelnię, rozgrzewamy bardzo mocno. Przelewamy masę na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy.  

Grillowaną paprykę kroimy w paski, które układamy na wierzchu smażącej się tortilli.

Za pomocą talerzyka o średnicy nieco większej niż patelnia przekładamy tortillę na drugą stronę i smażymy dalej. Usmażoną tortillę w ten sam sposób przekładamy na talerz.

Krok 2: Przygotowujemy sos mojo rojo

 Farsz nakładamy na schab

Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone w cząstki pomidory, czosnek, paprykę czerwoną i chili. Doprawiamy kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego winnego octu.

 

 

Krok 3: Przygotowujemy sos mojo verde

Łączymy składniki marynaty

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, a następnie łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy świeżą kolendrę, kilka listków bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy ząbki czosnku. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę białego octu winnego.

Tortillę podajemy z dwoma przygotowanymi sosami.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!