Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blachę piekarnikową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Przygotowujemy marynatę 

Filety z zębacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masło łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany w plasterki, kmin oraz kapary.

Krok 2: Marynujemy rybę

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy filety i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry.

Krok 3: Pieczemy rybę

Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 17 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulą i oliwkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    874 dni temu
    w czym masło rozpuszczamy???????/ masło topimy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    874 dni temu
    Masło rozpuść na małym ogniu w rondelku.
  • Gość Gość
    871 dni temu
    Jak to w czym... w maśle ;)
  • Butter killer Butter killer
    543 dni temu
    Topimy aż utonie 😁
  • Gość Gość
    1676 dni temu
    W piecu pół godziny i ledwo zrobiona- szkoda sugerować się tym przepisem. Szkoda marnować tak dobrą rybę.

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1616 dni temu
    Dokładnie, właśnie mieliśmy nieudany obiad, a wszystko przez to, że ryba z przepisu po ponad 20 minutach była surowa, wsadzilam raz jeszcze przerywając obiad... I niestety nie była lepsza. Pani Daria chyba nigdy nie robiła tej ryby. NIE POLECAM TEGO PRZEPISU
  • Gość Gość
    1615 dni temu
    U mnie 20 min w piecu 200 stopni rybka dobra.
  • Gość Gość
    1681 dni temu
    Beznadziejny przepis. Po 17 minutach pieczenia ryba była surowa, po 25 minutach pieczenia ryba była wciąż surowa a marynata się przypalała. Pani chyba wymyśliła ten przepis bez jego przetestowania. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1736 dni temu
    Wstretna ryba , wyrzucone pieniądze . Odradzam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1685 dni temu
    Bzdura, pyszna. Nie wiem jak można nie potrafić jej przygotować, pisząc takie opinie.
  • Tomek Tomek
    1837 dni temu
    Ryba bardzo smaczna, ma trochę ości od strony kręgosłupa, ciężko je wyjąć, ale nie są uciążliwe. Marynata rewelacyjna, daje 5+

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!