Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1
Suszone borowiki oraz podgrzybki zalewamy zimną wodą, namaczamy przez dobę. Odcedzone grzyby siekamy w paski.
Włoszczyznę oraz cebulę obieramy. Warzywa kroimy w kostkę.
KROK 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Dodajemy je do warzyw.
Całość zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy piramidki smaku, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy piramidki.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
KROK 3
Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa z suszonych grzybów idealnie sprawdza się w chłodne jesienne czy zimowe dni. Jest syta, gęsta i po prostu fantastycznie smakuje. Jej kuszący aromat wyjątkowo zaostrza apetyt. W wielu regionach kraju grzybowa z suszonych grzybów to tradycyjne danie wigilijne, które każdego roku trafia na świąteczne stoły. Oczywiście występuje ona w wielu odsłonach i w każdym domu smakuje nieco inaczej. Jeśli jednak do tej pory nie masz swojego ulubionego przepisu, koniecznie sprawdź, jak smakuje nasza zupa grzybowa z suszonych grzybów z makaronem. Jest bardzo prosta w wykonaniu, dlatego nawet osoba bez większego doświadczenia kulinarnego doskonale sobie z nią poradzi!
Zupa grzybowa z suszonych grzybów – przepis od Kuchni Lidla
Ta zupa z suszonych grzybów w przepisie ma borowiki i podgrzybki. Ale nie stanie się nic złego, gdy wykorzystasz również inne gatunki. Zupa grzybowa z suszonych kurek, opieniek lub prawdziwków także spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Możesz również wybrać gotową mieszankę do zupy grzybowej, czy to w wydaniu suszonym, czy mrożonym.
Kolejny istotny punkt w przepisie to oczywiście makaron. W końcu to zupa z suszonych grzybów z makaronem! Autor nie wskazuje dokładnie na jego rodzaj, ale mamy dla Ciebie kilka propozycji idealnie wpisujących się w jej charakter. Dobry wybór to choćby krajanka, czyli cieniutki makaron o grubości 1,5 mm. Jest delikatny, a przy tym bardzo szybko się gotuje. Zupa grzybowa z suszonych grzybów z makaronem z przepisu, który przedstawiamy, uda się także ze wstążkami, a nawet z krótkim makaronem takim jak gwiazdki, muszelki czy fusilli. Masz tu sporą dowolność!
Jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów?
Nasza zupa grzybowa z makaronem z suszonych grzybów świetnie sprawdza się poza sezonem na świeże grzyby. Możesz ją ugotować o dowolnej porze roku! Ale czy jedynie suszone składniki pozwalają na uzyskanie właściwej kompozycji smaków? Oczywiście, że nie! Zupa grzybowa równie dobrze smakuje ze świeżymi składnikami. W takim wypadku pamiętaj, aby dokładnie wypłukać i oczyścić grzyby. Przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów możesz też zmodyfikować poprzez ich wymianę na wariant mrożony. Wystarczy, że wciąż zamrożoną mieszankę wrzucisz do garnka wraz z warzywami.
A może wolisz przygotować krem grzybowy z suszonych grzybów? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zblendować ugotowane składniki, do momentu aż uzyskają jedwabistą konsystencję. Co ważne, zupa krem z grzybów suszonych ma gotować się bez makaronu. Znacznie lepiej smakuje choćby z grzankami. Przy czym to tylko jedna z modyfikacji, które możesz wprowadzić do przepisu. Tradycyjną zupę grzybową z suszonych grzybów często serwuje się z ziemniakami. Dlatego, gdy nie przepadasz za makaronem, bez obaw wymień go na coś innego.
Pyszna zupa z suszonych grzybów ze śmietanką
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na maśle właśnie za jego sprawą (oraz niewielkiego dodatku przypraw) ma perfekcyjnie zrównoważony smak. Nie potrzebuje wielu przypraw – uważaj również na dodatek soli i pieprzu. Podczas duszenia grzybów na patelni możesz ewentualnie dodać do nich gałązkę świeżych ziół – tymianku lub szałwii, które wzbogacą zupę z suszonych grzybów o zniewalające aromaty. Co więcej, zupa grzybowa z suszonych grzybów ze śmietaną 30% smakuje idealnie. Nieco słodka śmietanka znakomicie dopełnia smak całej kompozycji. Obawiasz się nadmiaru kalorii? Zatem zastąp ją śmietaną o mniejszej zawartości tłuszczu, np. 18%.
Musimy również wyjaśnić, jak ugotować zupę grzybową z suszonych grzybów na mięsnym bulionie. Zacznij od dodania do wody kawałków wybranego mięsa (np. wołowego lub kurczaka), a następnie warzyw. Czekaj, aż warzywa zmiękną, a zupa z suszonych grzybów na żeberkach czy innym mięsie będzie gotowa. Wówczas wyjmij z niej mięso, pokrój je na kawałki, po czym ponownie umieść je w garnku. Dobry pomysł to również zupa z suszonych grzybów na rosole! Takie rozwiązanie spodoba się miłośnikom gotowania w duchu zero waste.
Wiesz, jak zrobić zupę grzybową z suszonych grzybów oraz co w razie potrzeby w niej zmienić. Sprawdź więc również inne przepisy z Kuchni Lidla. Nie brakuje tam pomysłów na pyszne zupy, dania główne czy desery. Wierzymy, że prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów z naszego przepisu na dłużej zagości w Twojej kuchni i to nie tylko w okresie świątecznym. Choć wtedy z pewnością okaże się strzałem w dziesiątkę!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
- Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
- Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
- Zupa pomidorowa z bazylią
- Makaron z sosem grzybowym
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Japońska kanapka onigirazu
- Muffiny z nasionami konopi
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Sos z suszonych grzybów
- Nalewka z głogu
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sylwestrowe quiche z kabanosami, serem i musztardą
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Kalafior w cieście piwnym
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Komentarze (14)
728 dni temu
Super przepis!
odpowiedz
1620 dni temu
Przecież to nie wina przepisu, że Ci się grzyby zepsuły.
odpowiedz
3047 dni temu
No i do d...py. Dzisiaj wigilia, grzybki zalałam wczoraj rano , pisze zostawić na dobę, sama zbierałam, trzymałam na zupę wigilijną. Odcedzam a one zapienione i śmierdzą , skisły . I gdzie ja teraz znajdę grzybki , i tak to jest jak się polega na przepisach z netu. Kto mi teraz dostarczy grzybki? roboty po pachy, a tu zupy nie będzie. Wesołych świąt
odpowiedz
3009 dni temu
Jest napisane.
2992 dni temu
Zbieram czasem grzyby i jeśli są od razu oczyszczone po przyniesieniu do domu i od razu ususzone, to później można je spokojnie moczyć w wodzie dobę. Nigdy mi jeszcze nie skisły, nawet jeśli na drugi dzień chowałam je do lodówki z braku czasu na gotowanie:)
2924 dni temu
A co internet ma do tego?
2684 dni temu
dziwny przypadek
2345 dni temu
A to wina Lidla, że Ci grzybki skisły? :)
3051 dni temu
witam,nie rozumiem w reklamie lidla obok pisze bądż na bieżąco zbieraj broszury z przepisami ,ale jak skoro ich nie ma!!!!!!
odpowiedz
3050 dni temu
Przepisy znajdziesz w naszych ulotkach z ofertą :)
3051 dni temu
krem bedziesz jadła jak juz ząbków nid bedzie :D
odpowiedz
3060 dni temu
A co gdyby... tą zupe (po wyjęciu ziela angielskiego i liści oczywiście) zblendować? :) wtedy już bez makaronu.. Czy akurat ten przepis jako zupa krem nie przejdzie?
odpowiedz
3060 dni temu
Agato, bardzo ciekawy pomysł! :) Koniecznie daj znam znać, jak go wypróbujesz :)
3054 dni temu
Jasne że można zblendować otrzymamy wówczas krem borowikowy, też pyszny :-)
zobacz wszystkie