Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- praskę do czosnku
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C.
Krok 1: BLANSZUJEMY I PRZYPRAWIAMY SZPINAK
Szpinak blanszujemy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy zmniejszy objętość i odparuje, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Blanszujemy chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka przekładamy do miski.
Krok 3: PIECZEMY CIASTO NA ROLADĘ
Szpinak siekamy i dodajemy do żółtek. Mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość, aż składniki się połączą.
Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy z wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 4: ZWIJAMY I PODAJEMY ROLADĘ
Na ciepłym cieście rozsmarowujemy miękki serek śmietankowy (o temperaturze pokojowej) i układamy kawałki łososia.
Ciasto z dodatkami przenosimy na blat razem z papierem. Roladę ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższego boku i odklejając delikatnie ciasto od papieru.
Roladę kroimy w plastry i podajemy ze świeżymi ziołami.
Zobacz podobne
przepisy
Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.
Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.
Pilaw z roladkami z cukinii
Aromatyczny ryż podany z oryginalnymi warzywnymi roladkami. Pyszny pomysł na delikatny, lekki i smaczny posiłek.
Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kanapka łososie są w sosie
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem
- Gołąbki z soczewicą i grzybami
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Klopsiki sojowe
- Roladki z tortilli
- Ramen
- Warzywa w tempurze
- Tortille z łososiem wędzonym
- Guacamole z pomidorami
- Kanapka z pastrami
- Paella z owocami morza
- Meze – grecki talerz przystawek
- Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
- Dżem z włoskich śliwek
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Zielone szparagi z burratą
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- GOFRY TRADYCYJNE
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Komentarze (12)
48 dni temu
Czy gęsty jogurt grecki zamiast serka śmietankowego to dobry pomysł w tym przepisie?
odpowiedz
46 dni temu
Raczej odradzamy taką zmianę, masa będzie wtedy mimo wszystko za luźna.
495 dni temu
Ilość kcal podana na porcje, a 1 porcja to ile?
odpowiedz
494 dni temu
Jedna porcja to dwa kawałki rolady.
1213 dni temu
nie wiem
odpowiedz
1228 dni temu
Jaki ma być wymiar blaszki? Czy podajemy to zarówno na zimno jak i na ciepło?
odpowiedz
1228 dni temu
Zgadza się, roladę możemy jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wszystko zależy od indywidualnego uznania ;) Blaszka o wymiarach 34x24 cm sprawdzi się idealnie.
1579 dni temu
Ojciec Mateusz też będzie kupował w Lidlu
odpowiedz
1618 dni temu
dlaczego lidla nie ma w Sandomierzu
odpowiedz
1612 dni temu
Może dlatego że jest ojciec Mateusz.
1744 dni temu
Proponuję zamiast serka śmietankowego , serek chrzanowy. Smacznego.
odpowiedz
1744 dni temu
Chrzanowy również świetnie będzie się komponował! :)
zobacz wszystkie