Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Podsmażamy warzywa
Umyte i obrane warzywa kroimy w kosteczkę wielkości ok. 1 x 1 cm. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy olej i przesmażamy wszystkie pokrojone warzywa oprócz kalafiora. Gdy nabiorą złotego koloru, dolewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną (uważamy, by ich nie rozgotować!). Następnie dodajemy kalafior.
Krok 2: Doprawiamy zupę
Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie całość przelewamy do garnka, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kalafior będzie miękki, lecz nadal chrupiący.
Na koniec dodajemy połowę drobno posiekanego koperku, a drugą częścią dekorujemy zupę tuż przed podaniem.
Zobacz podobne
przepisy
Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.
Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
- Łososiowe fajitas
- Prowansalskie polędwiczki z pieczarkami
- Filet z łososia z kremowym coulis z soczewicy i pastą z oliwek
- Zupa z cukinii z kurkami
- Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
- Kawa po portugalsku
- Świąteczne risotto
- Wytrawne ciasto z pomidorami
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Bułeczki z chili
- Zupa jarzynowa z brukselką
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Zupa z pulpecikami z łososia
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Wieniec wielkanocny
- Wykwintne roladki rybne
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pizza rzymska
- Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kurczak po marokańsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
Komentarze (4)
1037 dni temu
Polecam.
odpowiedz
1080 dni temu
Do garnka wlewamy olej i przesmażamy wszystkie pokrojone warzywa oprócz kalafiora. Gdy nabiorą złotego koloru, dolewamy bulion... Do gorącego oleju bulion składający się z wody? Hmm, proszę podać w przepisie numer do straży pożarnej, bo może skończyć się tak, że będzie niezbędny
odpowiedz
1620 dni temu
Zwykła kalafiorowa. Bardzo dobra. Mój syn, niejeden zjadł całą miseczkę zupy. Polecam :)
odpowiedz
2534 dni temu
pyszna!
odpowiedz