zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek
  • papier do pieczenia
  • formę do tarty o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Mąkę łączymy na blacie z zimnym masłem, oprószamy solą. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i śmietanę.

Ciasto zagniatamy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy z niego kulę, którą następnie delikatnie rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia.

Krok 2: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Placek ciasta oprószamy mąką i przekładamy do formy – stroną z mąką do dołu. Ciasto dociskamy do dna i ścianek formy, a jego nadmiar ścinamy.

Nakłuwamy ciasto widelcem, nakrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.

Krok 3: PIECZEMY SPÓD TARTY

Schłodzony spód tarty pieczemy z obciążeniem ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygł.

Krok 4: PARZYMY FASOLKĘ

Fasolkę parzymy we wrzącej wodzie ok. 5-6 minut – do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy ją na sitku i przez chwilę hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy i odstawiamy.

Krok 5: PRZESMAŻAMY BOCZEK I WARZYWA

Boczek pokrojony na duże kawałki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, aż stanie się złoty i chrupiący.

Dodajemy 2 cebule pokrojone w grubą kostkę, grubo posiekaną białą część pora i szczypior z 2 dymek oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na małym, aż warzywa się zarumienią.

Przesmażone warzywa z boczkiem zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni po boczku układamy połówki pozostałych 2 cebul i podsmażamy je na rumiany kolor i odkładamy na później.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY PŁYNNĄ CZĘŚĆ FARSZU

Żółtka łączymy w misce z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Mieszamy.

Upieczony, przestudzony spód wypełniamy przesmażonymi warzywami z boczkiem i fasolką, a następnie zalewamy płynną częścią farszu. Na wierzchu układamy listki świeżej bazylii.

Krok 7: PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ

Tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Po upieczeniu dekorujemy podsmażonymi połówkami cebulek i grubo posiekanym szczypiorem z dymki wymieszanym z oliwą. Przed krojeniem studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Julian007 Julian007
    104 dni temu
    Fasolkę? Na parowarze gotuję. Mężowi potem daję z bułeczką na masełku, sama jem nawet bez soli. Ma własny smak, uwielbiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    104 dni temu
    Brzmi pysznie! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram