Tarta z makiem

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą blachę o średnicy 27 cm
  • ziarna grochu lub kulki ceramiczne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blender

Przygotuj wcześniej

  • Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.

 

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę smarujemy odrobiną masła i wykładamy równomiernie ciastem, które następnie nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna grochu lub kulki ceramiczne. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Zdejmujemy papier z grochem, studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy masę makową

Mak i bakalie zalewamy 200 ml wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Masę blendujemy i przekładamy na podpieczone ciasto. Mieszamy mleko z syropem i polewamy wierzch tarty. Układamy plastry gruszek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy przez 35 minut. Wierzch dekorujemy lawenda i orzechami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1968 dni temu
    Oczywiście suchy mak dodajemy? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1968 dni temu
    Tak, używamy suchego maku.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!