Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy, także w środku. Nacieramy oliwą, solą, czosnkiem, miodem (2 łyżki) i przyprawami.
Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki; odkładamy 10 kawałków, resztę mieszamy z rodzynkami i pozostałymi 2 łyżkami miodu. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, do środka wkładamy jabłka z miodem i rodzynkami, a resztą jabłek obkładamy kurczaka.
Jabłka posypujemy majerankiem. Wlewamy na dno naczynia sok jabłkowy.
Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez około 1,5 godziny (1 godzinę na każdy kilogram kurczaka).
Zobacz podobne
przepisy
Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Królik w sosie pieczarkowym
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Kurczak z chili
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Kurczak w piwnej panierce
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- Zupa z dyni i jabłek
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Pulpety w sosie koperkowym
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Truskawkowo-malinowe tiramisu
- Kajzerki z warzywami
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Przekąski z pastą z szynki
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Kanapka na bogato
- Dżem z mango z imbirem
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Paella z owocami morza
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Domowy cebularz z kurkami
- Tosty w jajku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3747 dni temu
Cudowny kurczak. Prosty przepis , a tyle radosci z jedzenia.
odpowiedz
4034 dni temu
Aleksandro, może zainteresuje Cię też przepis na piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami? https://kuchnialidla.pl/piersi-z-kurczaka-duszone-z-kapusta-i-jablkami
odpowiedz
4034 dni temu
Wczoraj wypróbowałam ten przepis, kurczak wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki, mięciutki, wilgotny. Polecam wypróbować :)
odpowiedz
4248 dni temu
Przepis prosty i szybki, ale trzeba lubić mięso na słodko. Część kurczaka leżąca w naczyniu jest słodsza z racji ściekającego miodu i wlanego soku.
odpowiedz
4251 dni temu
przepis ciekawy. zadziwiająco nie jest bardzo na słodko. na pewno dodam następnym razem pieprzu lub ostrej papryki dla ostrego smakusmaku, a jabłka z rodzynkami w miodzie dają niezły aromat. nie jest to danie "na co dzień" na obiad ale "od święta" jest super :)
odpowiedz
4289 dni temu
W złym miejscu po prostu słowa. Kurczaka umyć, natrzeć oliwą, solą, miodem (2 łyżki), obsypać z obydwu stron przyprawami.
odpowiedz
4300 dni temu
Zgadzam się! bez sensu smarować kuraka by za moment moczyć go ... a co z pozostawieniem kury w lodówce z przyprawami żeby się wchłonęły?
odpowiedz
4306 dni temu
nie szkoda miodu i oliwy, skoro tak czesto trzeba myc tego kurczaka ???
odpowiedz