Zupa krem - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 6 »
Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym pełne witamin i bardzo rozgrzewające. Idealne na chłodniejsze pory roku, kiedy potrzebujemy zwiększonej dawki energii i substancji odżywczych. Zupy w postaci kremów mogą powstać z każdego warzywa, a często przyrządzane są również z dodatkiem owoców. Jeśli więc chcecie poznać najlepsze przepisy na zupy kremy, to najwyższa pora udać się do Kuchni Lidla.

Zupa krem z dyni – sprawdź nasz przepis

Jedną ze zdobywających coraz większą popularność zup o konsystencji kremu jest ta przygotowywana z dyni. Najprostszy przepis na zupę krem z dyni uwzględnia zaledwie kilka składników, dlatego wystarczy, że oprócz dyni mieć będziecie marchew, cebulę, czosnek, śmietanę, bulion drobiowy i przyprawy. Co więcej, jej przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż godzinę, a próby przyrządzenia wg przepisu Kuchni Lidla zupy kremu z dyni może podjąć się nawet początkujący kucharz. Nic, tylko gotować z Lidlem!

Z czego zrobić zupę krem?

Gotowa zupa krem, którą postawicie na stole, może stanowić nie lada zagadkę. Jej składniki dodane wg przepisu są przecież niewidoczne, bo – jak przystało na ten rodzaj dania – zostają zmiksowane w końcowym etapie przygotowań. Dzięki temu zupa nabiera gładkiej i jednolitej konsystencji, a za sprawą użycia różnorodnych produktów – również wielu kolorów. Z czego więc właściwie można zrobić zupę krem? Odpowiedź jest bardzo prosta. W zasadzie z każdego warzywa. Tym sposobem Wasze danie może mieć dowolny kolor, a smakować będzie jeszcze lepiej, niż wygląda. Jeśli więc zależy Wam np. na zielonej zupie kremie, to przygotujcie ją z brokułów, z groszku albo z cukinii. Warto podać ją w tej formie z grzankami lub, jak poleca Kuchnia Lidla w przepisie na zupę krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą, z dodatkiem owoców i sera pleśniowego. Sięgnijcie po kilka przepisów Kuchni Lidla na zielony krem warzywny:

Ostatnio coraz większym zainteresowaniem cieszy się również zupa krem z białych warzyw, którą przyrządza się najczęściej z selera, pora, kalafiora, cebuli, pietruszki, a nawet ze szparagów. Ostateczny skład zależy oczywiście od indywidualnych gustów kulinarnych, jednak z pewnością godnymi polecenia są:

Ziemniaki bywają często składnikiem zup o kremowej konsystencji, ponieważ wykazują właściwości zagęszczające, tak bardzo pożądane w tego rodzaju potrawach. Nie oznacza to jednak, że brakuje przepisów na samą zupę krem z ziemniakami. Kuchnia Lidla poleca w szczególności dania z batatów. Wypróbujcie przepisy!

A jeśli życzycie sobie, aby Wasza zupa miała właśnie takie odcienie, tj. od żółci, pomarańczy aż po czerwienie, to koniecznie spójrzcie na poniższe przepisy na:

Pamiętajcie jednak, że nie tylko warzywa i owoce są podstawą pysznych zup o kremowej konsystencji. Równie dobrze do ich przygotowania posłużą Wam różnego rodzaju grzyby. Tym sposobem przyrządzicie m.in. zupę krem z pieczarek albo z kurek. Jeśli więc macie ochotę na tego rodzaju danie, to koniecznie sięgnijcie po przepis Kuchni Lidla na pieczarkową zupę krem. Palce lizać!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!