Wielkanoc
Nasze ulubione sałatki na Wielkanoc
Wśród obowiązkowych przekąsek, które powinny pojawić się na świątecznym stole, są m.in. sałatki. Na Wielkanoc, podobnie jak z okazji innych świąt, w polskich domach najczęściej przygotowuje się tradycyjną sałatkę warzywną. Kuchnia Lidla proponuje przyrządzić ją w nieco odmiennej wersji, podając na wielkanocny stół sałatkę jarzynową z purée jabłkowym i majonezem albo wegańską sałatkę wielowarzywną. Dobór składników do sałatki, którą planujecie przygotować na Święta Wielkanocne, zależy oczywiście od waszych preferencji smakowych. Jednak warto, by pojawił się tu akcent typowo wielkanocny w postaci jajka czy białej kiełbasy. Jeśli chcecie poznać pomysły Kuchni Lidla na sałatki na Wielkanoc, to koniecznie przyjrzyjcie się bliżej przepisom na:
- świąteczną sałatkę z pieczonym kalafiorem
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- sałatę na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wielkanocne wypieki – sprawdź nasze propozycje
Nie sposób wyobrazić sobie Świąt Wielkiejnocy bez pysznego deseru w postaci ciasta. Na Wielkanoc zazwyczaj sięga się po przepisy na babkę, mazurka czy też sernik wielkanocny. Najczęściej są to wypróbowane receptury naszych babć i mam. Warto wiedzieć, że równie dobrym kompendium wiedzy jest Kuchnia Lidla, która obok przepisów na tradycyjne ciasta wielkanocne proponuje również oryginalne wariacje na ich temat. Tylko spójrzcie! Oto przepisy na:
- babkę wielkanocną:
- mazurek wielkanocny:
- sernik wielkanocny:
Pomysły na wielkanocny obiad
Tym, którzy stoją przed dylematem, co zrobić na obiad wielkanocny, Kuchnia Lidla przychodzi z odsieczą. Bez względu na to, czy poszukujecie przepisu, który uwzględnia mięsa na wielkanocny obiad, czy może preferujecie lekki obiad wielkanocny, w Kuchni Lidla zawsze znajdziecie satysfakcjonującą inspirację kulinarną i w ten sposób łatwo zaplanujecie idealny obiad zarówno na niedzielę, jak i na Poniedziałek Wielkanocny. Oto sprawdzone przepisy Kuchni Lidla, dzięki którym obiad wielkanocny stanie się mocnym punktem waszego świątecznego menu!
- klops z jajkiem
- żurek z makaronem
- żurek chrzanowy z kiełbasą
- żurek babci
- pikantny schab pieczony w boczku
- kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- biała kiełbasa z kapustą kiszoną
- kaczka w sosie żurkowym
- łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
- petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
- zupa chrzanowa z szynką
Jak widać, przepis na obiad wielkanocny wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka składników, aby przyrządzić naprawdę smaczne i efektowne danie. Gotujcie więc z Kuchnią Lidla, a nie pożałujecie!
Śniadanie wielkanocne – tradycyjne przepisy
Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy, oprócz dotychczas wymienionych, można jeszcze przygotować na Wielkanoc, to pamiętajcie, że niezastąpionym elementem i jednocześnie symbolem tych świąt są przede wszystkim jajka wielkanocne. To właśnie one są podstawą śniadania wielkanocnego i nadają potrawom prawdziwie świąteczny charakter. Z przepisami Kuchni Lidla na Wielkanoc wybierzecie sposób przyrządzenia jajek i zaskoczycie pomysłem na śniadanie wielkanocne rodzinę oraz gości. Koniecznie sprawdźcie więc przepisy na:
- smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- jajka po rosyjsku
- faszerowane jajka z pistacjami
- jajka faszerowane awokado
- jajeczną sałatkę z selerem i ziołami
- jajka zapiekane w szynce
- jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
Jajka w różnych wersjach to oczywiście podstawowy składnik świątecznego śniadania. Jednak na Wielkanoc Kuchnia Lidla ma dla was także przepisy na świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną czy też na bułeczki wielkanocne w kształcie zajączków. Dzięki pomysłom Kuchni Lidla każde śniadanie wielkanocne w waszym domu będzie wyjątkowe!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Tatar z buraków z żółtkiem z mango
Lubisz eksperymentować ze smakiem i próbować nowych, wegańskich potraw? Jeśli tak, koniecznie przygotuj ten tatar z buraków z żółtkiem z mango! Z pewnością będzie świetnym urozmaiceniem wielkanocnego stołu.

Domowy zakwas na żurek
Lubisz tradycyjny smak wielkanocnych potraw? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis Kingi na aromatyczny i pełen przypraw zakwas na żurek.

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!

Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Prawdziwy rarytas na świątecznym stole podczas wegańskiej Wielkanocy, czyli śledzie bez śledzia, które przygotujesz z bakłażana, wykorzystując przepis Kingi!

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!
