Kuchnia włoska - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!
Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.
Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.
Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!
Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.
Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!
Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.
Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.
Fit makaron à la carbonara
Pyszny makaron inspirowany włoską carbonarą, w którym znajdziesz wędzoną pierś kurczaka zamiast guanciale i drobno pokrojoną cukinię. Spróbuj tego klasycznego dania w wersji fit!
Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
Błyskawiczna w przygotowaniu pizza z wyjątkowymi dodatkami we włoskim stylu. Przygotuj proste i pyszne pesto pistacjowe i poznaj smak pizzy pistacjowej ze świeżą burratą.
Spaghetti – 16 naszych przepisów na udany makaron spaghetti
Spaghetti to znak rozpoznawczy włoskiej kuchni. Danie to cieszy się niesłabnącą popularnością również nad Wisłą. Wersji spaghetti jest wiele, ale najbardziej znane jest oczywiście bolońskie. Klasyczny włoski makaron z mięsno-pomidorowym sosem, czyli spaghetti bolognese, to niezwykle szybkie i na dodatek łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Pewnie dlatego na spaghetti bolońskie każdy ma własny i niezawodny przepis. Znacznie mniej osób decyduje się natomiast na równie pyszny włoski specjał, jakim jest spaghetti neapolitana, inaczej zwane neapolitańskim. Do jego przyrządzenia wystarczą dojrzałe pomidory, oliwa, czosnek i bazylia. Niewielu składników potrzeba również, by przygotować spaghetti carbonara. Wśród nich przepisy wymieniają boczek wędzony, a także jajko, śmietanę i ser żółty, najlepiej długo dojrzewający. Jeśli nabraliście ochoty na makaron z włoskim sosem, a poza przepisem na spaghetti bolognese nie jest wam znany żaden inny przepis, to sprawdźcie koniecznie, jakie dania poleca Kuchnia Lidla.
Spaghetti – przepisy:
- spaghetti carbonara
- spaghetti z królikiem
- spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- spaghetti z łososiem
- spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- spaghetti z dynią, szałwią i włoską szynką
- spaghetti cake
- cukiniowe spaghetti z indykiem
- spaghetti z klopsikami
- spaghetti z mulami
- ekspresowy Bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- piłka nożna po włosku (spaghetti z kuleczkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi)
- spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Pizza – nasz przepis na udany włoski przysmak
Obok makaronów prawdziwym włoskim przysmakiem jest pizza. Podstawą smacznej pizzy jest udane ciasto, które przyrządza się z dodatkiem drożdży. Istotną rolę odgrywa tu sposób jego zagniatania – ciasto powinno się wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić w dłoniach, a następnie należy odłożyć je do wyrośnięcia. Na końcu pozostaje już tylko jego rozwałkowanie i uzupełnienie o dodatki. Wszyscy, którzy potrzebują dokładnych wskazówek, jak zrobić pizzę, mogą skorzystać z przepisu Kuchni Lidla na:
Włoskie desery w najlepszym wydaniu
W polskiej kuchni furorę robią również włoskie desery. Wśród nich prym wiedzie tiramisu oraz panna cotta. Kawa, mascarpone i amaretto oraz śmietana, żelatyna i dodatki to główne składniki obu z wymienionych wcześniej słodkich przysmaków pochodzących z Półwyspu Apenińskiego. Kuchnia Lidla pokaże wam nie tylko, jak przygotować je w tradycyjnym wydaniu, ale zaprezentuje również nietypowe wersje tiramisu oraz panna cotty. Sprawdźcie koniecznie! Wśród nich czeka na was m.in. przepis na tiramisu bez jajek.
- tiramisu z jabłkami
- wegańskie tofumisu
- kawowa panna cotta z wiśniami
- panna cotta fit
- truskawkowo-malinowe tiramisu
- tiramisu ze śliwkami
- kokosowa panna cotta
- panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
- panna cotta waniliowa z owocami lasu
Tradycyjne włoskie potrawy – sprawdź nasze propozycje
Włochy to jednak nie tylko spaghetti, pizza czy tiramisu. W tradycyjnej kuchni tego regionu Europy jest mnóstwo rodzajów makaronów, pierożków, a nawet klusek, które zdążyła już poznać reszta świata. Ich nazwy najczęściej zbiegają się z określeniami typowo włoskich dań. Słynna lasagne, na którą przepis zna chyba każdy, jest przecież niczym innym tylko dużym prostokątnym płatem makaronu wykorzystywanym w zapiekance o identycznie brzmiącej nazwie. Przekonajcie się, jak wiele potraw mącznych wywodzących się z Italii znacie pod analogicznym określeniem produktów ze sklepowych półek:
- makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
- tradycyjne cannelloni
- lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- gnocchi z pesto z rukoli
- calzone z ricottą
- ravioli z ricottą i parmezanem
A gdy znudzą się już wam makarony, pierożki i kluski, to sięgnijcie po miłą odmianę w postaci bruschetty z mozzarellą albo risotta grzybowego.